Donnerstag, 13. Juni 2019

Kurvailua Keski-Euroopassa | Osa 1. Strasbourg ja Alsace

Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi viime tiistaina Liechtensteinia vastaan Vaduzissa karsintaottelun vuoden 2020 EM-kisoihin ja koska täältä Regensburgista tuohon kääpiövaltioon pääsee autolla reilussa neljässä tunnissa, oli pakko tehdä pieni kesälomareissu Alppien suuntaan. Matsia edeltävä päivä oli helluntain vuoksi yleinen vapaapäivä, joten oli järkevämpää vuokrata auto jo edeltävänä viikonloppuna. Niinpä päätimme tehdä ensiksi tähän reissuun pienen mutkan Ranskan puolelle, Alsacen alueelle ennen siirtymistä Liechtensteinin suuntaan.

Majapaikaksi valitsimme Cap Europe-hotellin Strasbourgista. Se ei tosiaankaan ollut mikään loistohotelli, mutta kaksi yötä kahden hengen huoneessa maksoi yhteensä reilut 60 euroa ja sijainti oli myös suhteellisen lähellä Strasbourgin keskustaa. Ajoimme vuokra-autolla reilut neljä tuntia Regensburgista juuri Saksan ja Ranskan rajalla sijaitsevaan Strasbourgiin, joka on tunnettu erityisesti keskeisestä roolistaan Euroopan Unionin yhtenä kokouskaupunkina. Tämän lisäksi Strasbourgissa on hieno historiallinen keskusta, jossa sekoittuvat saksalaiset ja ranskalaiset piirteet.

Ajomatka sujui yllättävän nopeasti ilman ruuhkia ja kun auto oli saatu parkkiin ja kamat hotellille, lähdimme talsimaan kohti Strasbourgin keskustaa. Ydinkeskustankin ulkopuolelelta löytyi hienoja rakennuksia ja miellyttävää oli myös suuri puiden määrä katujen varsilla. Käveltyämme reilut 20 minuuttia näimme jo ensimmäiset vanhan kaupungin ristikkotalot.




Keskustaan tultuamme suuntasimme kohti Strasbourgin katedraalia. Valtavan kirkon lähistö oli hieno seutua, mutta kadut olivat luonnollisesti melkoisen täynnä turisteja, vaikka myös rauhallisempia kujiakin löytyi. Nälkä alkoi pikkuhiljaa kurnia, joten menimme katedraalin läheiseen Au vieux Strasbourg-ravintolaan, josta sai alueelle tyypillisiä flammkucheneita. Suomessa tämä ruokalaji tuntuu olevan melko tuntematon, mutta varsinkin Alsacen alueella näitä tuntui saavan joka ravintolasta. Hieman pizzan kaltaiseen flammkucheniin laitetaan tavallisesti kermaa, pekonia ja sipulia, mutta muitakin variaatioita on toki olemassa.









Kupu täynnä oli hyvä jatkaa Strasbourgin tutkimista. Vanha kaupunki sijaitsee Ill-joen saarella ja kävelimme tunnelmallista joen vartta kohti Petite Francen historiallista kaupunginosaa. Jos pitää ristikkotaloista, niin tänne on erittäin suositeltavaa matkustaa. Talojen lisäksi edellä mainittu vehreys oli täälläkin päin kaupunkia läsnä.










Pitkän kaupunkikierroksen jälkeen päätimme palata hetkeksi hotellille akkuja latailemaan. Paluun keskustaan suoritimme Carrefour-kaupan kautta, josta mukaan tarttui Kronenbourgin olutta. Tätä kenties tunnetuinta ranskalaisolutta tuli hörpittyä muutama pullo pimenevässä illassa joen varrella, kunnes jatkoimme muutaman kuppilan ja hampurilaispaikan kautta takaisin hotellille. Oluen hintataso Strasbourgin baareissa tuntui olevan hyvin samalla tasolla kuin Suomessa.




Sivistyneen lauantai-illan ja hyvien yöunien jälkeen oli hyvä jatkaa taas autoilua. Teimme kierroksen Alsacen viiniteillä, josta löytyi toinen toistaan hienompia pikkukyliä, viiniviljelmiä ja vanhoja linnoituksia. Ensimmäiseksi teimme pienen pysähdyksen Obernain kylässä ja sieltä jatkoimme kohti Haut-Königsbourgin linnaa.








Viinitien varrella näkyi paljon linnojen raunioita, mutta Haut-Königsbourgin linna on kunnostettu 1900-luvun alussa ja se onkin enemmän kuin pelkkä vanha raunio. Olen käynyt tuossa linnassa vuonna 2001, kun olin perheeni kanssa automatkalla Keski-Euroopassa, joten halusin ehdottomasti käydä verestämässä vanhoja muistoja. Näkymät linnan kukkulalta alas ovat erittäin jylhät ja itse linna on syystäkin yksi suosituimpia turistikohteita Alsacessa. Tästä syystä jonot linnan sisälle olivat myös melkoiset, joten tyydyimme ihailemaan linnaa ulkopuolelta. Jos haluaa ehdottomasti vierailla linnan sisätiloissa, on suositeltavaa saapua paikalle aikaisemmin aamulla.










Linnalta laskettelimme alas pikkuteille ja pieniin kyliin. Näihin kyliin saisi kulumaan päiväkausia, mutta me kävimme tutkimassa tarkemmin kahta: Ribeauvilleä ja Kaysersbergiä. Molemmat ovat hyvin saksalaistyyppisiä kyliä, joista löytyy hienoja ristikkotaloja, viiniä ja taustalla kukkulalla on vanhan linnoituksen rauniot. Kaysersbergin erottaa Ribeauvillestä kylän läpi virtaava joki, joka luo sinne oman tunnelmansa. Pikkukaupunkia yhdistävät viiniviljelmien läpi kulkevat maantiet.















Viimeisenä etappinamme oli Colmarin kaupunki. Colmar on huomattavasti edellisiä pikkukyliä isompi, 70 000 asukkaan kaupunki. Colmar oli myös upea kaupunki, muttei eronnut tyyliltään suuremmin edellisistä pikkukylistä. Upein kaupunginosa oli Petite Venise, jossa joen varrella sijaitsee kauniita ristikkotaloja. Reilun tunnin kiertelyn jälkeen ajoimme takaisin Strasbourgiin, josta seuraavana päivänä matka jatkuisi kohti hieman erilaisia maisemia.







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen