Dienstag, 22. Mai 2018

Passinuusimisreissu Prahaan

Eilen tuli käytyä toisen kerran Tsekissä lyhyen ajan sisään. Tällä kertaa syynä ei ollut jalkapallo, vaan vanheneva passini, joka piti uusia. Ulkomailla asuvat suomalaiset voivat käydä uusimassa passinsa Suomen suurlähetystöissä ja Regensburgista lähin suurlähetystö sijaitsee Prahassa. Tuonne pääsee neljässä tunnissa junalla tai bussilla melko kohtuulliseen hintaan. Passia varten piti maksaa tarvittava summa suurlähetystön tilille Tsekin korunoissa ja ottaa uudet passikuvat mukaan. Ulkomailla anottu passi maksaa 140 euroa, mutta toisaalta vähintään saman verran hintaa tulisi lennoille Suomeen ja lisäksi pitäisi päästä Regensburgista myös lentoasemalle, joka ei sekään ole ilmaista. Menomatkan taitoin yöbussilla (17 €), sillä en halunnut tulla myöhässä suurlähetystöön ja Regensburg-Praha-junilla on ollut välillä melkoisia myöhästymisiä. Takaisin tulin sitten 12 euron junalla, koska silloin ei myöhästymisillä ollut väliä. Matkapäiväksi valitsin tämän maanantain (21.5), koska se on Baijerissa yleinen vapaapäivä, mutta Tsekissä taas ei.

Yöbussiin menin samoilla silmillä, mutta bussissa sain muutaman tunnin nukuttua. Saavuin neljän tunnin matkan jälkeen Prahaan hieman ennen kuutta aamulla. Kaupunki oli vielä täysin unessa ja oli todella hienoa kävellä keskustan läpi, kun siellä ei ollut suuria turistilaumoja. Aurinko oli juuri noussut, joten pääsin nauttimaan ensimmäistä kertaa Prahan turistinähtävyyksistä kunnolla, vaikka laskin tämän olevan jo seitsemäs kerta tässä kaupungissa. Näin paljon hääpareja, jotka ottivat valokuvia juuri tähän aikaan, sillä turistilaumat olivat vielä unten mailla.






Suuntasin Kampan puistoon lukemaan kirjaa muutamaksi tunniksi, kunnes Suomen suurlähetystö aukaisi ovensa. Sain olla melko rauhassa ja näin turistien sijan enemmän koiranulkoiluttajia. Suurlähetystössä kaikki sujui todella nopeasti ja passi lähetetään minulle muutaman viikon päästä postissa Regensburgiin. Tämän jälkeen minulla oli vielä viitisen tuntia aikaa ennen paluujunaani. Olen kolunnut Prahassa jo melkein joka kolkan, joten mitään turistikierrosta ei tarvinnut tehdä. Päätin mennä metrolla käymään Tsekin jääkiekkomuseossa, koska siellä en ole vielä koskaan käynyt. Tuo museo oli hieman hankala löytää, koska kuvittelin sen sijaitsevan O²-Areenalla, jossa Tsekin maajoukuekin pelaa isoimmat pelinsä. Areenan sijaan löysin museon viereisestä ostoskeskuksesta. Tsekin jääkiekkomuseossa esiteltiin Tsekin liigan tärkeimpiä joukkueita, Tsekin ja Tsekkoslovakian maajoukkueen historiaa ja lopuksi oli myös NHL:llä varattu huone. Tuossa huoneessa bongasin yllätyksekseni Tomi "pyydys" Kallion Atlanta Thrashersin paidan! Lahen suosituin tsekki Radek Smolenak (myös Roman Vopat) vilahti myös eräällä listalla, sitä saa jokainen arvata millä. Historian lisäksi museossa oli mahdollista kokeilla omia jääkiekkotaitojaan laukomisen ja syöttelyn merkeissä. Museossa ei tosiaankaan ollut mikään suuri väenpaljous ja näin tunnin aikana siellä yhteensä neljä ihmistä.











Kulttuuriannoksen jälkeen oli vielä muutamia tunteja aikaa mennä nauttimaan upeasta säästä. Prahassa suosikkiasioitani ovat kaupungin läheiset kukkulat, joille voi kiivetä ihailemaan kaupunkia. Menin sinne lukemaan äitini joululahjaksi lähettämää kirjaa muutaman ohrapirtelön kera ennen paluumatkaa Regensburgiin.




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen