Montag, 12. November 2018

Erasmusvieraita Regensburgissa ja swaabien invaasio Nürnbergiin

Puolalainen Erasmus-vaihtoaikanani tapaama ystäväni Jowita asuu Kuwaitissa ja työskentelee lentoemäntänä. Hän lentää työnsä puolesta ympäri maailmaa, mutta vasta nyt, työpestinsä loppusuoralla Jowita onnistui saamaan Münchenin lennon. Münchenistä ei ole tänne Regensburgiin matka eikä mikään, joten hän saapui minun ja Kathrinin luo yhdeksi yöksi visiitille vanhaan Erasmus-kaupunkiinsa. Flixbus oli perinteiseen tapaansa myöhässä ja teki jotain kummallisia pysähdyksiä McDonaldsiin keskelle ei mitään. Mahtoikohan kuskilla olla nälkä? Kaikkien kommellusten jälkeen Jowita saapui Regensburgiin. Matkatavarat jätettiin kämpille ja lähdettiin kylille. Regensburgin vanhassa kaupungissa oli todellinen hernerokkasumu, joten edes tuomiokirkon torneja ei näkynyt kokonaan.


Seuraava siirto oli eräs thairavintola, jossa syötiin maittavat ja kohtuuhintaiset safkat. Tämän jälkeen lähdimme kävelylle sumuisen Tonavan varrelle. Viimeisenä etappina veimme Jowitan suosikkibaariimme Bananeen. Paikallisen panimon olutta ja rokkia, sehän sopii.


Seuraavana päivänä Kathrinin piti mennä töihin jo suht aikaisin. Me menimme Jowitan kanssa kävelemään kaupungille, ennen kuin hänen piti palata Müncheniin. Perjantai ei ollut yhtä sumuinen päivä kuin torstai, joten nyt näkikin jotain. Jowita oli minun kanssani vaihdossa Regensburgissa 2014-2015-välisenä aikana ja tuolloin vanha Steinerne Brücke oli vielä täysin remontissa. Pitkät korjaustyöt saatiin viimein päätökseen alkusyksystä ja nyt sillan voi kävellä kunnolla päästä päähän, vaikka jotain pientä siellä vielä rempataankin. Ihmisiä ei ollut sillalla puolen päivän aikaan paljoakaan, joten saipahan kävellä suht rauhassa.



Jowitan piti lähteä takaisin Müncheniin ja perjantai-ilta tuli vietettyä melko rauhallisesti, sillä lauantaina vuorossa oli jälleen jalkapalloa. Olin ostanut hyvissä ajoin lipun FC Nürnbergin ja VfB Stuttgartin kohtaamiseen Max-Morlock-Stadionille Nürnbergiin. Hyvä, että olin ollut ajoissa liikkellä, sillä tämä Bundesligan häntäpään kohtaaminen oli loppuunmyyty.

Nürnbergin stadionin liepeillä oli kaikenlaista ohjelmaa. Epävirallisia kaulahuiveja myytiin ja tietysti tarjolla oli myös Bratwurstia sekä olutta hieman stadionia halvemmilla hinnoilla. Jos olutta tekee mieli, niin sitä kannattaa ostaa heti S-bahn-aseman vierestä, sillä sitä myydään 50 senttiä halvemmalla kuin stadionin vieressä.




Saksassa on ilmeisesti tyypillistä järjestää tällaisia tapahtumia, joissa lauletaan joululauluja isolla porukalla jossain stadionilla. Mielestäni tämä edustaa saksalaista yhteisöllisyyttä parhaimmillaan.


Kesti oma aikansa päästä turvatarkastuksesta sisään loppuunmyydylle stadionille. Ehdin kuitenkin ihan hyvin paikalleni seuralaulun alkaessa. Taas kerran nähtiin hieno koreografia Nürnbergin kannattajilta ennen ottelun alkua. Tällä saralla Nürnbergiläiset taitavat olla koko Saksan kärkeä.


Stuttgartista oli saapunut valtava määrä kannattajia Nürnbergiin. Oma paikkani sijaitsi juuri vieraskatsomon vieressä ja ääntä tuosta porukasta lähti erinomaisesti. Stuttgartilaisia oli päätynyt myös omaan, "neutraaliin" katsomonosaani ja osalla oli vaikeuksia pitää takapuoltaan penkissä koko 90 minuuttia, varsinkin kun laulu "steht auf wenn ihr Schwaben seid" laulettiin. Minua tämä ei haitannut ollenkaan ja on hyvä että istumakatsomossakin on tunnelmaa, mutta jotkut Nürnbergiläiset vaikuttivat hieman närkästyneiltä.



Stuttgartilaisten ja Nürnbergiläisten välillä ei valitse mitään suurta ystävyyttä, mutta joissain asioissa ollaan samalla puolella. Ei taida Saksassa olla isoa jalkapallo-ottelua ilman jonkinlaista protestointia jalkapalloliitto DFB:tä vastaan. Tänään molemmissa päädyissä osoitettiin samaan aikaan ensimmäisellä puoliajalla videotarkistuksia vastaan lakanoiden muodossa. Perinteinen "Scheiß DFB" vuoropuhelu kannattajapäätyjen välillä kuultiin luonnollisesti myös.




Ensimmäinen puoliaika mentiin tasaisissa merkeissä ja tauolle mentiin 0-0-lukemissa. Peli oli melko tarkkaa, olihan ottelu todella tärkeä kummallekin joukkueelle peräpään taistossa. Toisella puoliajalla peli alkoi kääntyä enemmän VfB:lle ja vieraat saivat tehtyä johtomaalin 68. minuutilla. Loppulukemat 0-2 teki kulmapotkun jälkitilanteesta ex-SSV Jahn Regensburg-pelaaja Erik Thommy. Tämä maali taltioitui jopa tähän videopätkään. Kannattajakatsomo sai voittojuhlissa olutsuihkun yläkatsomosta. Stuttgart oli vakuuttava kentällä ja katsomossa, joten VfB nappasi todella tärkeän vierasvoiton Nürnbergistä. 


                                      

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen