Sonntag, 23. Dezember 2018

Audistadt away

SSV Jahn Regensburg pelasi lauantaina viimeisen ottelunsa ennen taukoa FC Ingolstadtin vieraana. Regensburgista ei ole kuin tunnin matka Ingolstadtiin, joten paikalle matkasi suuri joukko vieraskannattajia Regensburgista. Itsekin hyppäsin Agiliksen junaan ja suuntasin kohti Ingolstadtia.

Vaikka Regensburg ja Ingolstadt ovat hyvin lähellä toisiaan, ei näiden seurojen välisistä kamppailuista voi puhua derbyinä. Ingolstadtin kannattajat yrittävät kylläkin viritellä jotain paikalliskamppailun henkeä, mutta Regensburgissa tähän suhtaudutaan huvittuneesti. FC Ingolstadt on perustettu vasta vuonna 2004 ja se on noussut Audin rahalla nopeasti jopa Bundesliigaan asti. Seuralla on kyllä jonkun verran kannattajia, mutta kohtaamisia hengetöntä muoviseuraa vastaan ei pidetä Regensburgissa minään huippuotteluina.

Melko täysi juna kuljetti suuren joukon Regensburgilaisia Ingolstadtin rautatieasemalle. Asemalta vieraskannattajille oli järjestetty bussikuljetus stadionille. Tämä oli ihan hyvä asia, sillä Ingolstadtin Audi Sportpark sijaitsee modernien stadionien tapaan melko kaukana keskustasta. Bussilla pääsi stadionin liepeille noin puoli tuntia ennen matsin alkua. Stadionin luona ei ole mitään nähtävää eikä kioskissa ollut tarjolla kuin alkoholitonta olutta, joten lampsin turvatarkastuksesta sisään ja etsin paikan vierasseisomakatsomosta.

Vieraskatsomo oli jo 20 minuuttia ennen pelin alkua ääriään myöten täynnä ja myös muissa katsomonosissa oli paljon SSV Jahnin kannattajia. Muuten stadion oli todella tyhjä, joten Ingolstadtilaisten puheita derbystä voi pitää haihatteluna. FC Ingolstadt on pelannut tällä kaudella surkeasti ja on 2. Bundesliigan viimeisellä sijalla, joten gloryhuntterit pysyivät varmasti kotona. Yleisömääräksi ilmoitettiin lopulta reilut 10 000 katsojaa, joista noin 3000 oli Regensburgista.

Vieraskatsomossa tunnelma oli läpi ottelun priimaa. Välillä muistakin katsomonosista lähdettiin huudatuksiin hyvin mukaan. FC Ingolstadtin ultrilta nähtiin ennen ottelua pienehkö koreografia ja kyllä sieltä välillä jotain lauluakin kuului. Tunnelman puolesta SSV Jahnille tämä matsi oli kuin kotiottelu.

Ensimmäinen puoliaika oli melko tasainen. Kummallakaan joukkueella ei ollut mitään valtavia maalipaikkoja. 28. minuutilla Regensburgin Hamadi Al Ghaddioui ohjasi Regensburgin johtoon, mutta kymmenen minuuttia myöhemmin Ingolstadt tasoitti pelin. Tauolle mentiin siis 1-1 lukemissa.

Puoliaikaviihteenä Ingolstadtissa oli pusukamera. Tällaiset sirkustemput kertovat ohuista perinteistä eikä niillä ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa. Enpä ole onneksi koskaan aiemmin tällaista futismatsissa todistanut ja toivottavasti ei tarvitse todistakaan.

Toisen puoliajan alkuun Ingolstadtin kannattajilta nähtiin jonkinlaista nokittelua regensburgilaisten suuntaan. Heillä oli lakana, joka kertoo Ingolstadtin olevan "Donaumacht". Lisäksi heillä oli Banksyn taideteosta mukaileva kaksikeppinen, jossa murskataan SSV Jahnin logo. Sanomaa terästettiin vielä punaisella savulla. Ingolstadtilaisten provosointi jätettiin vieraskatsomossa omaan arvoonsa.

Matsi jatkui tasaisissa merkeissä. 75. minuutilla Regensburgin Al Ghaddioui osui jälleen ja Regensburg siirtyi johtoon. Saksalais-marokkolainen hyökkääjä oli hyvällä pelipäällä ja on onnistunut murtautumaan hieman yllättäinkin SSV Jahnin avaukseen. Miehen nimi on melkoisen vaikea lausua ja aina kun saksalaiseen tapaan kuuluttaja sanoo etunimen ja yleisö vastaa sukunimellä, tuntuu kaikille olevan epäselvää, miten tuo nimi pitäisi lausua.

SSV Jahnin johto piti loppuun asti ja vuosi päätettiin hienoihin voittojuhliin. Kolmella pisteellä SSV vankistaa asemiaan 2. Bundesliigan keskikastissa, kun taas Ingolstadtissa käyvät ovet varmasti molempiin suuntiin tauon aikana. FC Ingolstadt on ollut yksi suurimpia pettymyksiä syyskaudella. SSV Jahnin pelaajat saivat ansaitut kiitokset hyvästä taistelusta eikä kenelläkään ollut kiire poistua katsomosta. Hieno kaupunki, hieno seura ja hienot kannattajat, tästä on hyvä jatkaa!