Mittwoch, 10. Oktober 2018

Fürthin hulinat

Viime lauantaina matkasin muiden SSV Jahn Regensburg-fanien kanssa junalla Nürnbergin kupeessa sijaitsevaan Fürthiin seuraamaan Spvgg Greuther Fürthin ja SSV Jahnin kohtaamista 2. Bundesligassa. Lähdin reissuun yksin, mutta koska Baijerissa on halvempaa matkustaa Bayern-ticket-ryhmälipulla, oli tavoitteenani löytää muita faneja, joiden kanssa voisin jakaa kustannukset. Se ei tuottanut mitään vaikeuksia ja norkoillessani lippuautomaattien kulmilla, tapasinkin kaksi Jahn-fania, joiden kanssa ostimme 37 euron hintaisen kolmen hengen lipun. Kulujen jakamisen lisäksi on myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja näin matsireissulla on mukava hörppiä pre-match-oluita ja spekuloida päivän ottelua. Regensburg-Nürnberg-juna oli täynnä Jahn-faneja eikä kaikille löytynyt istumapaikkoja. Lauantai-pelit 2. Bundesligassa alkavat tavallisesti jo kello 13.00, joten lähdimme Regensburgista jo vähän yhdeksän jälkeen kohti Nürnbergiä. Aikaisesta kellonajasta huolimatta useat janoiset kannattajat korkkasivat jo ensimmäiset oluset. Joillakin nuorilla ultras-kannattajilla taisi olla vielä edellisillan höyryjä veressä, sillä tämän nuoriso-osaston meno junassa aiheutti todellista myötähäpeää monissa matkustajissa. Seurue popitti Mallorca-henkistä bilemusiikkia kanssamatkustajien riemuksi JBL-Go-kaiuttimen kautta ja hoilasi muun muassa "Radler ist kein Alkohol" ja "Johnny Däpp"-nimisten renkutusten mukana. On sanomattakin selvää, ettei moista kuonaa pysty selvinpäin kuuntelemaan.

Ratkiriemukas junamatka Nürnbergiin ei onneksi kestänyt kuin reilu tunnin. Juna-asemalla fanijoukko ohjattiin poliisien toimesta toiseen junaan, joka vei meidät Fürthin rautatieasemalle. Siellä vastassa oli valtava ryhmä poliiseja. SSV Jahnin ydinkannattajaryhmä "Ultras Regensburgilla" oli tarkoituksena marssia muutamien kilometrien matka asemalta kohti stadionia, kuten yleensä on ollut tapana. Tästä oli ilmoitettu Fürthiin etukäteen, mutta poliisisedille tämä ei yllätten sopinutkaan ja saimme yksipuolisen "ehdotuksen", että meidän pitäisi astua shuttle-busseihin, jotka veisivät meidät suoraan stadionin vierassektion eteen. Tämä tilanne aiheutti suuren polemiikin ja useille kannattajille tämä sopinut alkuunkaan. Itse en jäänyt seuraamaan tätä kiistaa pidempään, vaan menin yhden matkaseuralaiseni kanssa bussiin, sillä hänen piti päästä välittömästi vessaan.

Stadionilla oltiinkin sitten hyvissä ajoin. Siellä odotti karmea yllätys, sillä myynnissä oli vain alkoholitonta olutta. Jätin tämän testaamatta ja tyydyin Coca-Colaan. Matsin alkua sai odotella melkein pari tuntia, mutta onneksi seura oli mukavaa. Rupesimme miettimään, missä iso osa kannattajista luuraa ja miten poliiseja vastaan protestoiminen on sujunut. Vastaus tähän saatiin hieman ennen matsin alkua, kun kannattajaryhmän capo saapui ilmoittamaan, että tänään ei ole tiedossa organisoitua kannatusta, sillä useilta kannattajilta evättiin pääsy stadionille. Lisäksi muutama heistä oli joutunut sairaalahoitoon, sillä poliisi oli käyttänyt kohtuutonta väkivaltaa ennen peliä.

Jäimme katsomoon ja ultrien poissaolon huomasi katsomossa. Tunnelma jäi vaisuksi, vaikka jonkinlaista laulua ja huutoa viriteltiinkin sieltä täältä. Fürthin kannattajapäätykään ei ollut erityisen kovassa vireessä, mutta hieno koreografia nähtiin heiltä ennen peliä. En tiedä johtuiko tunnelman puutteesta, mutta myöskään pelin taso ei ensimmäisellä puoliajalla erityisesti vakuuttanut ja tauolle mentiin 0-0- lukemissa.



Toisella puoliajalla alkoi tapahtua, mutta valitettavasti väärässä päädyssä, sillä Fürthin David Atanga iski 49 minuutilla 1-0-maalin. Tapahtumia nähtiin kentällä jo huomattavasti enemmän, mutta varsinainen hulina alkoi noin 70 minuutin kohdalla. Tavallisesti kannatuslauluja- ja huutoja aloittava capo saapui uudelleen katsomoon ja pyysi kannattajia koko "Jahnperheen" nimissä poistumaan katsomosta ja osoittamaan solidaarisuutta syyttömille ulkopuolelle jääneille kannattajille. Iso osa vieraskatsomosta tyhjeni ja seuraavaksi saimme todistaa todella irvokasta tapahtumasarjaa. Muutama raivostunut Jahn-kannattaja rikkoi yhden stadionin aidan ja poliisi vastasi siihen suihkuttamalla suuret määrät pippurisumutetta satojen kannattajien niskaan. En väitä, etteivätkö muutamat Jahn-kannattajat toimineet väärin, mutta mielestäni suurempi synti oli täysin viattomia kannattajia kohti suihkutettu pippurisumute. Itse olin hieman taaempana, mutta sain kyllä yskiä pitkän tovin sumutteen vuoksi. Stadionin takana joukossa oli myös vanhoja ihmisiä ja lapsia, joille spray ei taatusti tehnyt hyvää. Eräs nais-järjestyksenvalvoja koki kovia pippurisumutteen vuoksi ja hoitoa sai odottaa pitkän tovin. Samaan aikaan kentällä pelattiin viimeiset 20 minuuttia, jonka aikana Jahnin kapteeni Marco Grüttner onnistui tasoittamaan loppulukemiksi 1-1.



                                           
                                            Linkin takana videokuvaa pippurispray-casesta

Poliiseilla oli tarkoituksena jälleen ohjata koko vieraskannattajajoukko busseihin ja ajaa meidät ulos kaupungista. Seurueeni keksi kuitenkin keinon huijata poliisia sillä verukkeella, että olemme menossa autollemme. Eihän meillä mitään autoa tietenkään ollut, joten kävelimme lähimmän Rewen kautta puistoon nauttimaan upeasta säästä. Ohitsemme virtasi suuri joukko paikallisia kannattajia ja he vaikuttivat oikein mukavilta ja sympaattisilta. Jotkut vanhan liiton ultra-kannattajat kyselivät, mitä oikein tapahtui ja vaikuttivat enemmän siltä, että tässä ollaan samalla puolella poliisin ylireagointia vastaan. Emme kohdanneet ongelmia niin puistossa, kuin myöskään Fürthin keskustassa, jossa Fürthin vihreät värit olivat isosti edustettuna. Siitä huolimatta eräs poliisi pysäytti joukkomme ja pyysi nähdä henkkarimme. Näytimme paperimme tälle lainvalvojalle, joka pyysi myös, että piilottaisimme Jahn-huivimme ja paitamme, ettei tulisi ongelmia. Koko tilanne oli täysin naurettava, sillä olimme juuri menossa metroon ja poistumassa Fürthistä. Lisäksi kaikki tapaamamme paikalliset olivat vähintäänkin asiallisia meitä kohtaan, joten poliisilla vaikutti olevan vain tylsää.

Yksi seurueestamme ehdotti, että menisimme "Schwarze Katze"-nimiseen vasemmistohenkiseen pubiin. Siirryimme metrolla Nürnbergin puolelle ja menimme tähän hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevaan kuppilaan. Siellä oli oikein mukavia ihmisiä ja todella halpaa olutta, joten jäimme sinne useaksi tunniksi juomaan Krug-olutta ja nauttimaan illasta, joka kääntyi kuitenkin paremmin päin. 



Matsin jälkipyykkiä puidaan yhä. Baijerilainen lehdistö on nähnyt tapauksen hyvin yksipuolisesti, mutta toista näkökulmaa on saatu lukea niin Ultras Regensburgin kuin jopa Fürthin kannattajaryhmän tiedotteista. Fürthin porukan pisteet ovat nousseet tapauksen selvittelyssä ja he ovat osoittaneet sympatiansa meidän puolelle. Tänään myös SSV Jahn Regensburg otti kantaa tapaukseen ja vaatii, että poliisien faneja vastaan käyttämä väkivalta tutkitaan kunnolla. Seuran tiedote lähtee myös eteenpäin Baijerin sisäministerille. Tähän kannanottoon voin olla seuran kannattajana tyytyväinen. Hut ab und Respekt, Das ist mein Verein!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen