Mittwoch, 31. Oktober 2018

Tsekin kansallispäivä Plzenissä

Sunnuntaina tuli vierailtua Saksan rajojen ulkopuolella Tsekissä. Regensburgista on suora junayhteys Prahaan asti, mutta pääkaupungin sijaan matkakohteena oli tällä kertaa Plzen. Matkustin tuonne Kathrinin kanssa ja tarkoituksena oli tavata Kathrinin tsekkiläinen vaihtarikaveri Kristyna, joka asuu Plzenin liepeillä. Itse yhdistin matkan sujuvasti jalkapallo-otteluun, sillä Viktoria Plzen pelasi tuona sunnuntaina Tsekin liigaa 1. FC Slovackoa vastaan.

Yleensä junaliput Tsekkiin hoituvat halvalla Tsekin junayhtiö Cd:n sivuilta, mutta nyt olimme hieman viime tingassa liikkeellä, joten tuli halvemmaksi ostaa Deutsche Bahnin automaatista Bayern-Böhmen-yhdistelmälippu, sillä matkustimme kahdestaan. Tuolla lipulla voi matkustaa Plzeniin asti koko päivän ja kahdelle hengelle se maksoi 34,60 €. Yhteen suuntaan matka-aika oli kaksi tuntia ja 40 minuuttia. Tässä junassa junavaunut olivat tavallisia Deutsche Bahnin vaunuja modernimpia, joten matka meni mukavasti E-kirjaa lukiessa ja musiikkia kuunnellessa, kun pistorasiatkin löytyi.

Plzenin asemalla tapasimme Kristynan. Minulla oli reilut kaksi tuntia aikaa pelin alkuun ja kaksi toivetta: Syödä jotain tsekkiläistä perinneruokaa ja juoda pastöroimatonta, suodattamatonta Pilsner Urquellia. Kansainvälisesti tunnettu Pilsner Urquell-olut on kotoisin Plzenistä ja tätä erikoisversiota on rajoitetusti tarjolla Plzenin ulkopuolella. Tämä ehdotus oli myös Kristynalle mieleinen, joten suuntasimme U Salzmannu-ravintolaan. Se sijaitsee Doosan Arenan välittömässä läheisyydessä ja Viktoria Plzenin värit olivat tuolla jo hyvin edustettuina. Ravintolassa tuntui olevan joko pre-match-oluita juovia jalkapallofaneja, tai saksalaisia turisteja. Hinnat olivat melko maltilliset, vähän reilu 200 korunalla (hieman alle 8 euroa) saa ison tuopin pastöroimatonta herkkua ja lihapitoisen perinneaterian.


Ruoka ja juoma maistuivat oikein hyvin, mutta ulkona sää oli todella kurja. Matkan varrella näimme junan ikkunasta jopa hieman lunta, mutta Plzenissä satoi vain rankasti vettä, lämpötilan ollessa vain +3. Onneksi Plzenin stadion on katettu ja siellä tarkeni katsella peliä joten kuten. Illan vastustajana Viktoria Plzenillä oli 1. FC Slovacko, joka tulee melko läheltä Slovakian rajaa pienestä Uherske Hradisten kaupungista. Vieraskannattajia tällä joukkueella ei ollut Plzenissä yhtään eikä tämä kausi Fortuna Ligassa ole mennyt kovin hyvin. Slovackolla oli kasassa vain 9 pistettä ja sarjasijoitus viimeinen, kun taas Viktoria löytyi sarjan toiselta sijalta. Plzeniläisillä on pitänyt kiirettä, sillä he pelaavat myös Mestarien liigan lohkovaiheessa AS Roman, CSKA Moskovan ja Real Madridin kanssa. Alkuviikosta Viktoria kävi Real Madridin vieraana Santiago Bernabeulla ja hävisi tuon ottelun "vain" 2-1.


Ottelun alussa stadionilla kunnioitettiin Tsekin kansallispäivää. Tsekkoslovakia perustettiin tasan sata vuotta sitten ja tätä päivää juhlitaan sekä Tsekissä että Slovakiassa. Ennen peliä kuultiin kansallislaulu ja Tsekin lippuja näkyi jokunen, mutta muuten keskityttiin peliin. Slovacko vaikutti pelkältä vastaantulijalta ensimmäisen puoliajan perusteella, mutta Viktoria ei onnistunut viimeistelyssään kuin kerran, joten puoliajalle mentiin 1-0 kotijohdossa. Tauolla herkuttelin tällä hieman Leberkässemmeliä muistuttavalla terveyspommilla ja huuhtelin sen Gambrinuksen oluella alas. Toinen puolikas oli sitten enemmän Slovackon heiniä, mutta heidänkään viimeistelyssään ei ollut kehumista. Viktoria lisäsi rangaistuspotkusta johtonsa 2-0:aan, mutta Slovacko onnistui kaventamaan. Reilu 7000 päinen kotiyleisö ei ollut kovinkaan tyytyväinen omiensa otteisiin ja välillä heikkojen suoritusten jälkeen kärsimättömät fanit vihelsivät omilleen. Kolmen pelin kokemuksella Tsekissä tätä tapahtuu melko herkästi, vaikkapa Saksaan verrattuna. Viktoria onnistui vaikeuksista huolimatta repimään nihkeän 2-1 voiton, mutta suuria hurraahuutoja se ei kenessäkään herättänyt.




Pelin jälkeen oli vielä muutama tunti aikaa junan lähtöön. Suuntasimme The Pub-nimiseen baariin, jossa erikoisuutena ovat pöydissä sijaitsevat omat oluthanat. Tämä järjestely oli hauska ja kätevä ja kukin saa ottaa olutta oman mielensä mukaan hanasta. Isolla skriinillä näkyi vertailua pöytien välillä, kuinka paljon kukin on juonut olutta ja välillä näkyi tilastoja myös muista vastaavista baareista esimerkiksi Prahasta. Suomessa ei moinen "kilpaileminen" varmasti menisi ikinä läpi.




Tsekin kansallispäivä ei näkynyt suuremmin ennen matsia soitettavaa kansallislaulua ja lyhyitä seremonioita lukuunottamatta. Astuessamme baarista ulos Plzenin pääaukiolle olikin sitten hieman erikoisohjelmaa. Surkeasta säästä huolimatta ulkona oli paljon ihmisiä ja aukiolle oli rakennettu iso lava, jossa oli kaikenlaisia kulttuuriesityksiä. Kaiken kruunasi hieno ilotulitus, jota saimme todistaa aitiopaikalta. Tämä oli mukava päätös hienolle sunnuntaille Plzenissä. Mukavaa, että tämä maa on niin lähellä Regensburgia!







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen